Japanse anemoon op website Hovenier Esther Klein Gotink

Hovenier esther Klein Gotink

Ik geniet iedere dag weer van het werken in de tuin

Mijn hele leven al ben ik gefascineerd door de groene wereld om ons heen. Ik ben een echt ‘buitenmens’. Ik geniet van het buiten zijn. Ik werk graag buiten, ook als de weersomstandigheden wat minder zijn.

sther Klein Gotink aan het werk, kruiwagen

De eerste hoveniersopdrachten

Dat ik de Rijks Middelbare Tuinbouwschool volgde was voor niemand een verrassing. Ik kreeg al vóór mijn afstuderen, nu ruim 25 jaar geleden, de eerste opdrachten als hovenier. Vanaf dat moment verwonder ik mij nog iedere dag over wat de natuur in petto heeft.

Hovenier & kunstenaar

Tijdens mijn werk als hovenier houd ik van uitproberen en improviseren. De zaken net iets anders aanpakken dan wat gebruikelijk is bij het groenbeheer, is voor iedere keer een fijne uitdaging. Ik heb daarbij oog voor de details, kleine, subtiele dingen die een tuin of een ander object àf maken. Hovenier zijn heeft voor mij ook iets van kunstenaar zijn. Maar waar een kunstenaar vaak alleen werkt, werk ik steeds intensief samen met mijn opdrachtgevers. Met hen overleg ik voortdurend om samen de gewenste aanpak te bespreken en daarmee het mooiste resultaat te bereiken. En als mijn opdrachtgevers zelf ook hun handen uit de mouwen willen steken en willen meehelpen, begeleid ik hen daarbij.

Tuinen weer tot leven brengen

Het geeft mij veel voldoening, als ik een bestaande tuin met achterstallig onderhoud, (weer) netjes kan maken en daarmee opnieuw tot leven kan wekken.

Hovenier en bloemist

Ik ben niet alleen hovenier. Ik ben ook bloemist en voor mij zijn boeketten en bloemstukken even mooie kunststukken als tuinen, maar dan in het klein.

Ik heb het lef en de creativiteit om iets heel nieuws te maken of iets opnieuw tot leven te wekken, iets bijzonders, iets dat opvalt en dat bloeit, boeit, charmeert, inspireert en ontroert

Esther Klein Gotink aan het werk voor het bloemencorso Leersum
Bloemweelde

In mijn werk staat eenheid centraal

Ik ben van mening dat een mooie, gezonde en kleurrijke leefomgeving sterk bijdraagt aan de gezondheid en het geluk van mensen. Mensen en natuur zijn één geheel en afhankelijk van elkaar. Mensen krijgen van de natuur, van tuinen en andere ‘groene elementen’ in hun omgeving nieuwe energie.

De natuur geeft beweging, stroming, herstel en tegelijkertijd ook houvast en structuur. Ik spreek hierbij niet alleen uit eigen ervaring maar hoor dat ook van mijn opdrachtgevers die elke dag weer van hun tuin genieten. Daarom is een groene leefomgeving zo heilzaam en oorspronkelijk en dat maakt voor mij het hoveniersvak het mooiste vak dat er is.